Sputter, cough, backfire loss of power, mistery solved! - Page 2 - VTXOA
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #11 of 32 (permalink) Old 03-31-2006, 03:51 PM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: South/East Florida Coast
Posts: 1,268
If you look you will see that the ECM moves around alot on top of the
battery cover when the bike is running.
I used a little heavy duty Velcro and it don't move no mo'.
IMO this constant movement is what makes the wires fail.
Spencer


MINE -04 Retro / Black & Chrome - Hers - 05 Suzuki C50 / Silver & Black - Part time ST1300 pilot
See my bike pics: CLICK HERE
Spencer is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 32 (permalink) Old 03-31-2006, 04:31 PM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 3,810
Quote:
Originally Posted by Spencer
If you look you will see that the ECM moves around alot on top of the
battery cover when the bike is running.
I used a little heavy duty Velcro and it don't move no mo'.
IMO this constant movement is what makes the wires fail.
Spencer
Spence Dude. for sure constant vibs contribute to an early demise. I think the harness shop assembler nicked the copper when stripping the ends.... and all the vibration helps it along. My miss fires didn't show up untill 2 1/2 years and 28000+ miles later. That harness is $113.00 delivered from HDL. Shop rate in Sacramento County is $65. or more. I know king Dude fixed his own but WTH I paid for warranty. My extended is good thru the middle of OCT. 2008.
As Always Peaceful Cruisin'
BLACK POWER
RobT is offline  
post #13 of 32 (permalink) Old 03-31-2006, 07:16 PM
Senior Member
 
Biddy's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Coupeville Wa
Posts: 2,899
Quote:
Originally Posted by Spencer
If you look you will see that the ECM moves around alot on top of the
battery cover when the bike is running.
I used a little heavy duty Velcro and it don't move no mo'.
IMO this constant movement is what makes the wires fail.
Spencer

Thanks for bringing that to our attention RobT, good stuff to know about the iffy connector. Glad to hear it was covered under warranty and hopefully Big Papason Honda will make the proper corrections at the factory. Also good idea there Spencer to keep the wires in firmly place.

Biddy

'04 1300 S

Proud C.R.A.P. Member #001

[SIGPIC]https://www.vtxoa.com/forums/signaturepics/xsigpic12648_2.gif.pagespeed.ic.FQrzFoOxD1.jpg[/SIGPIC]
Biddy is offline  
 
post #14 of 32 (permalink) Old 03-31-2006, 08:04 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 185
Thanks

Thanks for the info hav'nt got my new bike yet but hope this monday I'm waiting on the dealer to put on my cobra pipes now if it backfires when I pick it up thats the frist place I'll check you just mite of saved me some green because I would have contributed it to the new pipes and got a jet kit a air kit etc etc.... agin thanks dude!!!!
fordman is offline  
post #15 of 32 (permalink) Old 04-01-2006, 12:24 PM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 3,810
Re: Thanks

Quote:
Originally Posted by fordman
Thanks for the info hav'nt got my new bike yet but hope this monday I'm waiting on the dealer to put on my cobra pipes now if it backfires when I pick it up thats the frist place I'll check you just mite of saved me some green because I would have contributed it to the new pipes and got a jet kit a air kit etc etc.... agin thanks dude!!!!
fordman dude. Don't be to quick, it will be missfires with some backfire and rough running.....
As Always Peaceful Cruisin'
BLACK POWER
RobT is offline  
post #16 of 32 (permalink) Old 09-07-2006, 09:59 PM
Senior Member
 
seXy beast's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Plymouth, MN
Posts: 159
You guys rock ! !
I've had my VTX for 2 years now. Not a problem - just a happy bike
All of a sudden, after 43,000 miles, it started acting up - just like the subject of this post says.
First I changed the plugs, then drained the gas and put in new gas. Nothing . . .
Did a search on the 1300 Board for 'bad gas', got a boatload of hits, but didn't look at any till I saw the subject line of this thread.
Wow ! Hit the nail on the head. Called the dealer this AM, told them what the problem was, although they were way reluctant to believe what this chick was telling them. Dropped it off, told them to start with the ECM wire. Still looked at me funny . . . whatever . . .
They called me back, said they fixed the problem. I had to ask them what the problem was since they didn't offer up that info. Go figure.
Oh . . . a loose ECM wire, eh ? Geez. . . who'd a guessed ? ! ! lol
I took it to the dealer since I had purchased the extended warranty and thought I would save myself the trouble and follow Rob T's path. Thanks dude !
I can't imagine how much trouble this has saved me or what the dealer would have done if I hadn't insisted on checking the ECM wire, but thanks for putting this thread out there : )

[SIGPIC][/SIGPIC]
2004 1300 Retro ~ a.k.a. the 'seXy beast' ~ over 94,000 miles currently : ))
2007 VTX 1800F ~ bot new in Sept 2009 - not as many miles yet - working on it !
Susan
seXy beast is offline  
post #17 of 32 (permalink) Old 09-07-2006, 10:35 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Brookville PA
Posts: 352
Great post Kingato

Thanks for the additional info RobT.

This post could save me alot of scrrewing around someday.

Thanks

[SIGPIC][/SIGPIC]Art
2005 1300c, Blue, Ultimate X saddle w/backrest, KURY wide style crome levers, KURY ISO pegs, KURY ISO grips, Throttle Boss, Kewl Metal reservoir clock, possum pusher, Saddleman tool bag.
Junglemoss is offline  
post #18 of 32 (permalink) Old 09-07-2006, 10:47 PM
Senior Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Lincoln, NE
Posts: 1,229
Send a message via Yahoo to lone_wolfin
awsome post!

gotta love it when we can fix our bikes
better than the trained dealer repair personel.



.



lone_wolfin is offline  
post #19 of 32 (permalink) Old 09-07-2006, 11:07 PM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Milwaukee WI
Posts: 3,685
Good to bring this out again.
This comes out periodicly. Is a known problem that has been discussed on this board previously.



What part of "shall not be infringed" dont you understand?
bigdaddy1 is offline  
post #20 of 32 (permalink) Old 09-08-2006, 01:51 AM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Mankato, MN
Posts: 436
I will be checking my harness tomorrow morning! I've had a misfire/backfire for about a week. I only have 1850 miles on it and changed gas twice so I know the gas isnt the problem.

Good info and a place to check out.


C.R.A.P. Member #023
Spike kickstand knobs, spike key knobs, spike bolts (rear passenger bolt), spike choke knob cover. PM me if interested in SPIKES! I can do flat top covers as well. (For the accident prone people )
A lot of aftermarket parts and a lot of custom things as well.
Mike's04VTX1300R is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the VTXOA forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome