Honda VTX Forum banner

1 - 19 of 19 Posts

·
Registered
Joined
·
85 Posts
Discussion Starter #1
I didnt ride my bike in 10 mos
Wont start and have checked relays, fuses, changed gas out 2x
Decided to get new injectors
Anyone have a step by step for replacing injectors?
TIA
 

·
Registered
Joined
·
11,695 Posts
A link to download a Service manual. Section 5 is the system FI and anything connected to the ECM.
All 1800 engines are the same.
2nd Gen has slightly different ECM.
Putting +12v and Ground from the ECM connector may have freed up the injectors when doing some on/off cycles.
Post year and model. Early models had more issues...
Ground Fix should be done.
2pin connector (near starter relay) should be checked = 2 wires from the 30 amp fuses(Red and Red/White wires)

This link is good. https://www.dropbox.com/s/k4lqm7s1xs5e00o/Honda VTX1800 RS 02-03 Service Manual ENG.pdf?dl=0
 

·
Registered
Joined
·
935 Posts
I didnt ride my bike in 10 mos
Wont start and have checked relays, fuses, changed gas out 2x
Decided to get new injectors
Anyone have a step by step for replacing injectors?
TIA


Start a new thread.
Remember -- this thread was "why did you chose the VTX" not for a repair issue... DON'T HIJACK


Thanks for being this to the top though, never would have seen it.

I was riding a Shadow Aero 750 and loved the bike. That is until I won a weekend rental of a Harley Ultimate Classic. Suddenly my 750 seemed really small. I knew right then that I wanted a bigger bike with a bigger motor. Not wanting to spend Harley $, I started seeking an X, because it’s a Honda. I found my 1300T and it was love at first sight.


Sitting on my VTX making vroom vroom sounds.

https://www.vtxoa.com/forums/members/95246-smurfy71-albums-my-vtx1300-picture40314-img-1373.jpg
 

·
Registered
Joined
·
85 Posts
Discussion Starter #4
I have a 02 VTX 1800S
Had old gas in since March 2019
due to surgery started it monthly
and while running it last weekend it died.
Emptied gas and replaced, pulled fuel pump and inspected, new injectors, new fpr, fuses are ok.
Not getting any gas to the injectors or throttle housing.
Can put a gas rag in housing and it fires!
Stumped guys
Anybody got any suggestions?
TIA
 

·
Super Moderator
Joined
·
63,721 Posts
Well, too late for this now but, you should never have started it monthly.
1. The battery will not charge at idle. So every time you started it, it ran a little lower on power. The battery may be dead, and I hope that is it because it gets worse
2. The bike will not get hot enough at idle to burn off condensation so that water sits inside the fuel tank, the engine case, the exhaust, the frame, anywhere that's hollow. And it will rust everything. I used to do the same thing and it cost me an engine rebuild, exhaust system and more.

I'd take the battery to Napa or Autozone and have it load tested. Maybe you burnt out a cell or two. Next is do you have a fuel manager and is it coming on when the key is on? No power to the fuel managers, no power to the fuel pump. Do yo hear the fuel pump prime the system when the key is turned? If you don't, no sense hitting that start button. No fuel pump prime, no fuel
 

·
Registered
Joined
·
9,675 Posts
you did a bad thing.... running it once a month..

if you put it to sleep.. let it sleep.


trash in fuel pump.. or trash in fuel injectors.


do you hear the pump noise for the 3 seconds after turning the key ON..??
 

·
Registered
Joined
·
11,695 Posts
In case you forgot, you hijacked a "Why did you chose the VTX" thread to post your problems.
The Mods or Forum techs created a new thread with the post you made.
https://www.vtxoa.com/forums/6-vtx-1800-tech-board/466016-injector-questions.html

As mentioned by Chuck in the previous post, "Do you have fuel pump prime"???

Did you reconnect the FP connector???

Apparently cranking because this>>> Can put a gas rag in housing and it fires!
 

·
Registered
Joined
·
1,600 Posts
New injectors? Sounds... a costly mistake...
If you don't know what you are doing, cheaper to have it fixed by a pro.
 

·
Registered
Joined
·
85 Posts
Discussion Starter #9
Had it on a battery tender
Hear the pump priming
and get gas to the inlet to the fuel rail. Has a Commander 3 and just wondering if its screwed up.
Not a newby at all.
If it fires with fumes from a gas rag it has spark.
Trying figure out if the pump is not putting enough pressure to go thru the new fpr or ?
Gonna check pressure next from pump.
TIA
 

·
Registered
Joined
·
85 Posts
Discussion Starter #10
Looking at shop manual.
Fp prime?
Getting fuel from tank to fuel rail just nothing going thru the new injectors.
Anyone have any other ideas?
 

·
Registered
Joined
·
85 Posts
Discussion Starter #11
My FI came on and had about 3 sec steady light and 3 flashes.
The Bareass doesn't list this sequence.
Buke wont start or getting to the injectors or theottle body.
 

·
Registered
Joined
·
85 Posts
Discussion Starter #12
Had it on a tender.
Just doesnt get fuel to injectors.
Pump primes, got fuel to rail
Nothing hitting Fuel injectors or throttle body.
Anything else you suggest to check?
Fuel pressure?
Fuses are all good.
Have a Commander 3 on it ( wonder if it went south?
New battery.
( Honda dealer is 300 miles away)
 

·
Registered
Joined
·
11,695 Posts
Disconnect the PC3 from the ECM and injectors.
It controls the injectors.
Several have failed.
Is the PC3 getting +12v volts and is the Ground wire connected?

On another note, check the 2 pin connector with Red, and Red/White wires.
It is near the Starter Relay.
The Red, and Red/White wires are the wires from the two 30 amps fuses to the Main cable harness.
One 30 amp for the FI system and one 30 amp for everything else.
The FI connection has burned open several times. over the years.
https://tech.bareasschoppers.com/tech/melted-main-wiring/

I suspect the PC3 has expired.
 

·
Registered
Joined
·
85 Posts
Discussion Starter #14
Do you know of a link to show hw to unwire the PC 3?
What do you connect when the PC3 is disconnected.

*
PC3 has the 2 lights on when the key is on but with Kill switched engaged they stay steady and do not flash when kill switch is on and turning over the bike.
By the way
Thank you
 

·
Registered
Joined
·
11,695 Posts
Where there is a wire or cable that goes to the ECM or injectors remove it and re-install the OEM connectors. I believe there are two versions of PC3, PC3 and PC3-USB. One has a 22 pin connector to the ECM, the other connects at the injector connectors.
 
  • Like
Reactions: Depotman

·
Super Moderator
Joined
·
63,721 Posts
My FI came on and had about 3 sec steady light and 3 flashes.
The Bareass doesn't list this sequence.
Buke wont start or getting to the injectors or theottle body.

13 Engine doesn’t start
Loose or poor contact on front injector connector
Open or short circuit in front injector connector wire
Faulty front injector
 

·
Registered
Joined
·
11,695 Posts
Is that the FI light when booting up with fuel pump prime???

Error codes are 1.3 seconds for the long pulse for the 10's count. .5 seconds for the ones count..
I do not have a 1800 so I do not exactly know all the sequence of events!
 

·
Registered
Joined
·
1,895 Posts
Got it running
Removed the PCommander 3
Glad to see you're on the road again. If you're running after-market exhaust and are bothered by decel popping you might consider the Cobra Powrpro to take the place of the PC3. I replaced my PC3 a number of years ago when Cobra first came out with the Powrpro and (touch wood) it's been running flawlessly. Truly plug 'n play and it works constantly trimming the A/F for top performance. Decel popping gone too.
 
1 - 19 of 19 Posts
Top